2014. augusztus 30., szombat

Tepertős pogácsa élesztő nélkül



Igyekszem az élesztőt kiiktatni étkezéseimből, mert kellemetlen tüneteket produkál. Éppen ezért kísérletezem a hagyományos ízek eléréséért.
Szeretem a tepertős pogácsát, de eddig általában élesztővel készítettem, hajtogattam, kenegettem, szóval minden finomságot megadtam neki azért, hogy azután ő is kényeztessen ízével bennünket.

Ez a mostani hagyományosnak mondható, hiszen a kész pogácsa szinte megszólalásig hasonlít az igazira. 
Elkészítése pedig a következő:

hozzávalók

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj vagy margarin, zsírral is nagyon jó
2 egész tojás
1 teáskanál só
tejföl
25 dkg darált tepertő
ízlés szerint őrölt bors

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a sóval, és a zsiradékkal elmorzsoljuk. Legjobb ezt robotgépben végezni. Azután hozzáadjuk a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Ha szeretjük őrölt borsot is tehetünk a tésztájába, még ízletesebbé válik.





Most a tésztánkat elnyújtjuk, és a darált tepertőt rákenjük, majd összehajtogatjuk, és fél órát pihenni hagyjuk. Azután elnyújtjuk, összehajtogatjuk, és pihentetjük. Még egyszer megismételjük a nyújtás hajtogatást, és azután ujjnyi vastagra elnyújtjuk, bevagdossuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. 



Tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük és 25 perc alatt 180 fokosra melegített sütőben megsütjük.








2 megjegyzés:

Zuzana Szárazová írta...

és elég puha ez a pogácsa

Zsóka írta...

Finom omlós puha tésztája van. Bátran elkészítheted :)

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...