2014. szeptember 6., szombat

Epermázas ragadós csirkeszárny gombás rizzsel











A csirkehús egészséges, könnyen emészthető, és könnyek elkészíthető. Viszonylag rövid idő alatt megfő, vagy megsül. 
Ezeket a ragadós csirkeszárnyakat mindenki szereti, aki a pikáns édes-csípős ételeket kedveli. 
A pácoláshoz a már jól bevált grill fűszerkeverékemmel szórtam meg,aminek az összetételét megtalálod itt

Hozzávalók 4 személyre

1 kg csirkeszárny
2 evőkanál grill fűszersó
3 evőkanál tyúk zsír, vagy olaj
1 dl eperdzsem
1 csili paprika
1-2 evőkanál víz

Gombás rizs hozzávalók

2,5 dl rizs
3 evőkanál olaj
6 dl víz
1 teáskanál só
őrölt bors
petrezselyemzöld
20 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma





A csirkeszárnyakat megmossuk, az esetleges pihéket tollakat távolítsuk el. Pácoljuk be a fűszerkeverékkel, és hagyjuk szobahőmérsékleten legalább egy fél óráig. Ha előre akarunk készülni, és hamarabb, pl előző este bepácoljuk, hagyjuk a hűtőben, és csak felhasználás előtt fél, egy órával vegyük ki, hogy fel tudja venni a környezete hőmérsékletét, azáltal finomabbra és hamarabb fog elkészülni.




 A bepácolt csirkeszárnyakat zacskóba is csomagolhatjuk, és a mélyhűtőben tárolhatjuk, így amikor ráéhezünk, csak hagyjuk kiolvadni, és már süthetjük is.





Amíg a hús pácolódik, készítsük el a köretet. A rizst futtassuk meg 1 evőkanál olajon, és amikor opálossá vált öntsük fel a vízzel, sózzuk, és alacsony hőmérsékleten 20 perc alatt pároljuk készre.





A vöröshagymát vágjuk kockára, és a maradék olajon pároljuk üvegesre, ekkor hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és a gomba puhulásáig hagyjuk párolódni. 




Amikor a rizs és a gomba is megpárolódott, a kettőt összekeverjük, óvatosan villa segítségével, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
A csirkeszárnyakat közben egy tepsibe tesszük, alá tegyünk tyúkzsírt, vagy olajat, fóliával fedjük be és 210 fokosra melegített sütőben 20 percig pároljuk.



Ekkor vegyük le a fóliát, és a felolvasztott eperdzsemmel, amibe apróra vágott csilit teszünk, és kevés vizet adunk hozzá, hogy elég folyóssá váljon, megkenjük vele a szárnyakat. 10 percig visszatesszük a sütőbe, amikor szép színt kap, akkor megfordítjuk, és a másik oldalt is átkenjük a epermázzal. 

Azt is sütjük amíg szépen kialakul a ragadós, karamellizált bevonat.

A gombás rizzsel és friss salátával tálaljuk.













Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...