2014. október 9., csütörtök

Hagymás tört krumpli fasírttal





A hagyományos ételek készítését apai és anyai nagymamám egyaránt fontosnak tartotta, hogy megtanítsa velem. 
Ezen a héten az apai nagyanyó receptjeit főzőm, ezáltal is emlékezve halálának 10. évfordulójára. A századik születésnapjára készültünk, amit 2005 februárjában töltött volna, mikor egy szép őszi napon örökre elaludt. 

Egész héten azokat az ételeket főztem, melyekkel ő várt bennünket haza az iskolából, óvodából.

Viszont a párom, és a fiam hús után kiáltott a harmadik nap után. Hiába adtam nekik vacsira kolbászt, sonkát, miegymást, a húsevés már teljesen beivódott a napi étkezésükbe. Bár én még bírnám sokáig, de nekik egy hagyományos húsos ételt adtam ma ebédre.

Hagymás törtkrumpli készült fasírttal. Nagyanyó általában a vasárnapi ebédre készítette, ami előtt orjaleves főtt, nagy disznócsonttal, és általában a kolbászhúst használta fel ilyen módon disznóvágás után. 
Később, mikor már a húsboltok kínálták portékáikat, leginkább szombaton darálni való húst is lehetett kapni. Főleg lapockából, combból, dagadóból leeső darabokat kínáltak így. Mivel olcsóbb volt a többi színhúsnál, és jobb is fasírt készítéséhez, mivel jó vegyes húsok voltak ezek, olyankor azt vette, amit már aznap beízesített, de fokhagymát soha nem tett bele. Mindig úgy mondta, - csak sütés előtt, mert büdös lesz a fokhagymától -, hogy ez így volt, vagy sem, soha nem vitattam. 
Mikor beletette a hozzávalókat, alaposan összegyúrta, és levitte a pincébe. Akkoriban nagyon kevés hűtőszekrény volt, a pincét, vagy az udvaron lévő kutat használták hűtés céljából.
Ezek után lássuk mi is kell hozzá.

Hozzávalók a fasírthoz:

80 dkg darált sertéshús

bors
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1/4  reszelt vöröshagyma
1 tk pirospaprika
1 tojás



Szoktak bele tenni tejben áztatott szikkadt zsemlét, vagy szikkadt kenyeret, esetleg reszelt főtt krumplit, vagy reszelt keményre főtt tojást. 

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, és lapított gombócokat formálunk belőle, amit forró zsírban kisütünk.

A hagymás tört krumplihoz 6-8 közepes burgonyát apró kockára vágva sós vízben megfőzzük. Krumplinyomóval összetörjük, és 2 evőkanál zsírban nagy kockára vágott párolt vöröshagymával összekeverjük.
Savanyú uborkával, vagy káposztával töltött paprikával tálaljuk.











Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...