2014. október 2., csütörtök

Paprikasaláta télire




Paprikasaláta készítéséhez lehetőleg fehér húsú paprikát válasszunk. Lehetőleg legyenek épek, és érettek, akkor biztosan nem csalódunk benne.

Az én paprikasalátám ennek az előírásnak teljességgel ellentmond, hiszen került bele pirosló éppen úgy, mint zöld húsú. Sőt a zöld húsú paprika éppen nem is befőző fajta, hiszen a zöldeket csak főleg díszértékük miatt tesszük a többihez, mert valjuk be őszintén kicsit kesernyések ezek a tünemények.

Viszont nekem ezek a paprikák most éppen kapóra jöttek, hiszen nem volt szándékos a savanyúság készítése, csupán a muslicák támadását kiküszöbölés céljából tettem üvegbe a mai lecsónak valót. Sajnos a hűtőm mélyhűtő része bekrepált, így étrend változtatást kellett eszközölni, sőt több napra meg kellett főznöm, úgy hogy gondoltam egy nagyot, hiszen savanyúságból soha nincs elég. 





Az üvegeink aljára tegyünk 5-6 szem fekete borsot, kiskanálnyi mustár magot, néhány torma karikát, majd erre tegyük a paprikát, amit előzőleg erre a célra készített előfőző lében 2-3 perc alatt megfőztünk, és hirtelen le is hűtöttünk, nehogy túl puhuljon a paprikánk.
Szóval ezt a lehűtött paprikát tesszük az előkészített üvegekbe, és a következő felöntő lével töltjük meg azt.
8,5 dl vízhez számítsunk 4 dkg sót, 3 dkg cukrot, 1 g borkősavat. Végül amikor felforr a lé, öntsünk hozzá 2,5 dl 10 %-os ecetet.

A felöntés után egy műanyag lapkával igazgassuk el a paprikaszeleteket, hogy a benne rekedt levegőt eltávolítsuk, majd azonnal zárjuk le a tetejével. Forró vízfürdőben 10 percig forraljuk, majd vegyük ki és hagyjuk mielőbb lehűlni, hogy túlságosan ne puhuljon meg a paprika. Címkézés után mehet végleges helyére.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...