2014. október 11., szombat

Sertéstarja bakonyi módra




Ezen a héten főleg hagyományos magyaros ételeket készítettem, azon receptek alapján, amelyeket a nagyanyáim hagytak rám. Szeretettel, és törődéssel, minden igyekezetükkel, tudásukkal azon voltak, hogy mindannyian úgy élhessünk, hogy semmit ne érezzünk abból, amit az akkori világ nélkülözésre utalt emberei átéltek. 
Visszagondolva az akkori időkre, minden tiszteletem az övék, hiszen sokszor a semmiből varázsoltak az asztalra ebédet, vacsorát. 
A vasárnap reggeli illatos kakaóról, vagy az akkor oly divatos cikóriából főzött tejeskávéról, a vaníliás kuglóf finom ízéről még nem is szóltam. De hamarosan azok is sorra kerülnek.
Egyszóval, ahhoz, hogy a boldogság, egy családban jelen legyen, szinte semmi sem kell. Egy igazi hozzávaló szükséges leginkább, és az a szeretet.
Ennyi ömlengés után következzen a bakonyi receptje, ahogy anyai nagyanyám készítette. Leginkább csiperkéből, vagy jobb híján a vásártéren szedett szegfűgombából, amit akkoriban a napon, vagy a kemence tetején szárított. 
Amikor csontkeményre aszalódtak, kicsiny zsákocskákban akasztott szellős helyre, és néha egy-egy maroknyit beledobott a levesbe, vagy ha bakonyit készített, mert a legkisebb lánya azt szerette mindennél jobban, akkor pár marékkal langyos vízbe áztatott, azt tette a hagymára.



Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja
1 nagy fej hagyma
3 evőkanál zsír
10 dkg liszt
30 dkg gomba
3 dl tejföl
só, bors, pirospaprika

A tarját kicsontozzuk, és alaposan megmossuk, felszeleteljük, vagy kockára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk.
Ezután egy serpenyőben a zsír felében hirtelen átsütjük, és félretesszük.

A maradék zsírban megfonnyasztjuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és pirospaprikát, majd a gomba pirulásáig sütjük. Ekkor felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a húst és készre főzzük. Amikor a hús is puha, a maradék liszttel és a tejföllel habarást készítünk, és a húsra öntjük. Felforraljuk, és tálaljuk. 
Kitűnő galuskával, főtt körettésztával. Sok helyen rizzsel is szívesen tálalják.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...