2014. október 11., szombat

Zabos magos tk kenyér





A kenyérsütés fontos az életemben. 
Az egészséges kenyér kérdése sokszor furcsa gondolatokat gerjeszt bennem. Egyáltalán van egészséges kenyér. Mennyivel jobb a kovász, mint az élesztő, esetleg sütőporral, vagy szódabikarbónával tehetjük jobbá. Ha valaki sok szénhidrátot fogyaszt, akkor mivel tudná mérsékelni az elhízás veszélyét. Van aki nem is ehet búzából készített kenyeret, van aki élesztőt nem ehet, és így sorolhatnánk napestig, mi az amit lehet, mit nem lehet, mi a jó és mi az ami árt, vagy éppen majdnem méreg.
Egy valami azért biztos, hogy a jó kenyér feledteti ezeket a kérdéseket, mikor beleharapsz, vagy csak letörsz egy darabkát, és érzed milyen kellemes már a tapintása, és a szádban máris csordogál a nyál, mert tudja az agyad, hogy csakis finom lehet ami a kezedben van.



3,5 dl víz
2 kk. só
2 ek. olaj
20dkg zabliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kk cukor
25-30 dkg kovász
1-1 ek. lenmag, szezámmag, zabpehely


A hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk, két óra kelesztés után három részre osztjuk, amit kalácsként megfonunk, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük, 20 perc újrakelesztés után 210 fokosra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...