2015. február 18., szerda

Mákos szerelmes rózsa




Az elnevezés egy facebook csoportbeli ismerős érdeme, de a készítése az én művem.
Elkészíthető kenyértésztából is, de kiváló kalácsra emlékeztető tésztát is dagaszthatunk hozzá a következő alapanyagokból:




1 kg liszt
240 ml tej
100 ml joghurt
2 tk só
2 tk cukor
3 dkg élesztő
3 tojás
100 ml olvasztott vaj két részre osztva fele a tésztába, fele a nyújtáskor kenésre
200 ml langyos víz

A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. Közben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki. Ide öntjük a felfutott élesztőt, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a joghurtot, és az olvasztott vaj felét. Annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy kenyértészta keménységű legyen. Alaposan megdagasztjuk, és cipót formálva, lefedve hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

Ekkor két részre vágjuk, cipót formálunk belőlük, és 15 percig lefedve hagyjuk, hogy ismét megkeljen, mert azáltal lesz a tésztánk könnyen nyújtható. 
Elnyújtjuk a tésztát kb 6-8 mm vastagságúra, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és feltekerjük. 
15 háromszöget, és 10 db hengert vágunk belőle, a maradékból egy rózsát készítünk, és a képek alapján rendezzük el egy formában. amit előbb kibélelünk sütőpapírral.
Azután tojással megkenjük, megszórjuk mákszemekkel, szezámmaggal, vagy számunkra  megfelelő magokkal, és újra kelesztjük.




Közben a sütőt 210 fokosra előmelegítjük, és a megkelt tésztát 35 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...