2015. március 15., vasárnap

Illatos narancsos csirke




A diétába beilleszthető, hiszen a diabetikus narancslekvár a titkos összetevője, ennek a finom keverve készre sütött ételnek. A hús választása teljesen szabad, hiszen tökéletes szárnyassal, sertéssel, marhával, sőt keményebb állagú hallal is el lehet készíteni. Akik nem fogyasztanak húst, bátran használjanak tofut.

Hozzávalók:

50 dkg csirke mell
1,2 dl csirke húsleves
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál csökkentett nátriumtartalmú szójaszósz
1 evőkanál osztriga szósz, vagy használhatunk helyette sót
2 evőkanál diabetikus narancslekvár
1 evőkanál rizs ecet de használhatunk fehér borecetet is
1-1 teáskanál chili és zúzott fokhagyma
4 teáskanál lehetőleg repceolaj
1 evőkanál darált friss gyömbér
1 nagy fej vöröshagyma
1 kis piros kaliforniai paprika, kockázva
40 dkg brokkoli virág, (kb 4 csésze)
főtt rizs a tálaláshoz

Elkészítés:

Keverjük össze a húsleves a keményítővel, a szója szósszal, a lekvárral, az osztriga szósszal (ez el is maradhat) de akkor használjuk sót helyette, Tegyük bele az ecetet, a chilit, és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze.
Melegítsünk fel egy teáskanál olajat a wokban, vagy egy nagy teflon serpenyőben, és dobjuk bele a vékony csíkokra vágott húst. Egy rétegben legyen, hogy gyorsan piruljon, ne engedjen levet, mert akkor nem sülni, hanem főni fog. Pirítsuk meg ez kb. 2-3 perc alatt kész. Érdemes inkább több kis adagban megsütni a húst, egy kevés olaj hozzáadásával.
A kész húscsíkokat szedjük ki egy tányérral
A fennmaradó zsiradékhoz adjuk a maradék 2 teáskanál olajat, majd tegyük bele a gyömbért, és keverve készre sütjük 10-20 másodperc alatt, vagyis amíg az illatát megérezzük. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, azzal is sütjük további 30 másodpercig, közben folyamatosan kavarjuk. Adjuk hozzá a kockára vágott kaliforniai paprikát, a rózsáira szedett brokkolit, újabb 30 másodpercig sütjük.
Öntsük már a maradék húslevest, fedjük le és addig főzzük, amíg a zöldséges res, ropogósak lesznek. Ez 2-4 percet vesz igénybe.
Húzzuk a zöldségeket az edény oldalára, és keverjük bele a szójaszószos, narancslekváros mártást, és addig főzzük, amíg a mártás sűrű, áttetsző lesz. Ekkor keverjük össze a zöldségekkel, visszadobjuk a húscsíkokat, átforgatjuk, és főtt rizzsel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...