2015. április 21., kedd

Pitypang pesto





Mindenki pitypang mézet készít, pedig ennek a csodás növénynek sokkal több felhasználási módja van.

A virágok szirmát levágva, keverhetjük süteményekbe, vagy éppen a kukoricakenyeret tehetjük még gazdagabbá vele.
Készíthetünk salátát a leveléből, és persze a virágokat is beletehetjük. főzhetünk a szirmokból teát, lehet zselét készíteni belőle, finom tésztaételt kínálhatunk a családnak, és természetesen csinálhatunk belőle pesztót.
A zöld kenyérre kenhető pesztó nagyon finom csemege. Sőt nem csak kenyérre kenhető, hanem egy adag tésztával összemelegítve, sajttal megszórva tökéletes ebéd vagy vacsora. Felturbózható kisütött bacon kockákkal, vagy sonkával.


Elkészítése egyszerű

Három marék fiatal mosott és apróra vágott pitypanglevél
1 marék dió, vagy mandula
2-3 dkg reszelt parmezán sajt
0,6 dl olívaolaj
Tengeri só

A zöldet egy marék dióval, fele olajjal tegyük egy késes aprítóba, és pulzáló módban pürésítsük. Közben apránként adjuk hozzá a többi olajat, és a reszelt sajtot. Csak azután sózzuk, ha már a sajt is benne van, hiszen annak is elég magas a sótartalma.
A kész pestot tegyük kis üvegekbe, és a tetejére öntsünk olajat, majd zárjuk le, és fogyasztásig tartsuk sötét, hűvös helyen. Én karton dobozban tartom, hogy a fény ne tegyen kárt a szép zöld színében. A kamra köve éppen elég hűvöset ad számára. Felbontás után viszont tartsuk hűtőszekrényben.
Aki szereti a fokhagyma ízét, adhat hozzá 1-2 gerezdnyit.


Készíthetjük botmixerrel is. A fele olajat és a levelet a sajttal összemixeljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összemixeljük. Legyen sima és fényes.

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...