2015. május 17., vasárnap

Menta szörp





A menta egy igazi ász, hiszen annyi mindent feldob egy-két levelével.
A mentás zöldborsó főzelék az egyik kedvenc, de ha csak egy pohár citromos teába tesszük, akkor is fenséges italt kerekít belőle. Nem beszélve a koktélokról, mint a Mojito elképzelhetetlen nélküle.
Ráadásul kiváló gyógynövény.

Frissítő hatású
A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását, ráadásul görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is alkalmazhatjuk a menta főzetét.

Emésztést segíti
A menta az emésztésünknek is nagyon jót tesz. Nem csak javítja az emésztésünket, hanem elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet állítólag még az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet.
Megfázás ellen
Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a menta az egyik olyan fűszer, amely az egyik legjobb gyógyszere a különféle légúti megbetegedéseknek. Ezért bátran használhatjuk köhögés, torokgyulladás és különféle hörghurut kezelésében.
Idegnyugtató
A mentát érdemes illóolaj formában is alkalmaznunk, ugyanis kitűnő idegnyugtató hatása van. Akár a fürdővízbe is tehetünk pár cseppet belőle, garantáltan oldja a belső feszültséget. Emellett a fejfájás kezelésében is nagyon hatékony segítség.
Fertőtlenítő
Már az ókorban is ismerték a menta fertőtlenítő hatását, és alkalmazták is a gyógyítások során. A menta kiváló fertőtlenítőszer, így a kisebb sebek kezelésében nagyon hatékony segítség.
Ezek mellett a menta kiváló fogfehérítő is, így nem véletlenül a fogkrémek egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A kozmetikában általában nyugtató és hűsítő krémek összetevője a menta, de nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket.
Számtalan jótékony hatása mellett az egyetlen ellenjavallat a használatával szemben, hogy kisgyermekeknek nem adhatjuk a mentol tartalma miatt.
Forrás: Femcafe.hu 





A kertemben nagyon sok van, a vevőim is szeretik a belőle készült szörpöt, így egyértelmű, hogy sokat készítek belőle.
Ez is hasonló képpen készül, mint a bodza, vagy bármelyik levélből, vagy virágból készült szörp. Készíteni kell egy cukor szirup alapot, amibe beletesszük a növényünket, és az ízét, hatóanyagait kiáztatjuk. Ez kb. 4-5 nap is lehet. Az eredmény tökéletes eléréséhez akár több adagban is tehetünk friss növényt a szirupba.
Az állandó, a szirup szűrűsége. Jegyezzük meg jól! A szörp az cukorból, vagy valamilyen édes hozzávalóból készül. Ha nem azzal készítjük, akkor gyümölcsléről beszélünk. 
Persze a hozzáadott cukor mennyisége változhat, de ha kevesebb cukor van benne, akkor a hozzáadott víz mennyisége is kevesebb lehet.
Én az 1:1 arányt alkalmazom a nem gyümölcsből készült szörpöknél. Tehát 25-30 dkg levélre, vagy virágra 1 liter víz és 1 kg cukor mennyiségből készült szirupot készítek.
A menta szörp a következő képpen készült.
2 liter víz
2 kg cukor
50 dkg menta
4 dkg citromsav
2 citrom
A vizet a cukorral felforralom, majd hagyom kb. 30 fokosra hűlni. Ekkor hozzáadom a felszeletelt citromot, és a mentaleveleket. Lefedve 2-3 napig hűvös helyen hagyom ázni. Naponta átkavarom. A második, vagy harmadik napon hozzáadom a citromsavat, amit szintén elkeverek benne, és tovább hagyom érni. Ha kevésbé érződik az ízén és illatán a menta, mert annak sem állandó az illóolaj tartalma, olyankor a régi mentát kiveszem, és újabb csomag friss növényt teszek bele, amivel szintén hagyom pihenni, ázni. Amikor már kellemes, illatos a szörp leszűröm, palackozom, majd zárom a palackokat, és forrástól számítva 30 percig dunsztolom. A forróvízben hagyom kihűlni a szörpöt, amit azután címkézek, és mehet a polcra.
Volt pár vevő, akinek a menta szörp zöld színe hiányzott. Nos nekik készítettem élelmiszer színezékkel néhány üveggel. a képeken azok is szerepelnek.

Sikeres próbálkozást kívánok, érdemes elkészíteni, hiszen nagyon finom frissítő ital készül ilyen módon. És ne feledjük, hogy szörpökkel ízesíthetünk is. Pl. a teánkat, vagy a joghurtunkat.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...