2015. május 2., szombat

Savókaramellás-banános muffin







Nagyon régen sütöttem muffint, pedig szeretjük, és az egyik legjobb tulajdonsága, hogy pillanatok alatt elkészül, sokáig friss marad, ízletes, szaftos. 
Álmatlan perceimben arra gondoltam, mi lenne, ha banános muffint sütnék, és ízesítésül morzsolnék a banánra egy kis savókaramellát?
Az éjjeli gondolatokat tettek követték.

Mértéknek most is a lányomtól kapott mérőedényeket használtam. 

1 csésze = 250 ml

Hozzávalók:

2 csésze BL55 liszt
2/3 csésze zabpehelyliszt 
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 1/2 csésze barna nádcukor
2 egész tojás
1 csésze tej
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csésze vaj, vagy margarin, vagy finom napraforgó olaj
1 nagyobb banán
5 dkg savókaramella, vagy tejkaramella




Azzal kezdjük, hogy a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokosra előmelegítjük. Egy muffin sütőt kibélelünk kapszlikkal, vagy szilikon formákat készítünk a süteményhez.
A liszteket a sütőporral, és a szódabikarbónával összekeverjük. Félretesszük.
A tejet, a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és az olvasztott vajjal összekeverjük. Ezután a lisztes keveréket hozzáadjuk a folyékony hozzávalókhoz, gyorsan összekeverjük és az előkészített kapszliba teszünk egy csapott kanállal. Erre teszünk banánkarikát, majd a tetejére morzsolunk egy kevés karamellát. 




Azután ismét a tésztából teszünk a tetejére, majd az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, és cukormázzal, vagy tejszínhabbal, vagy porcukorral meghintve tálaljuk. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni 2-3 nap, tegyünk cukormázat a tetejére, és hagyjuk rajta a muffin papírt.









Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...