2015. szeptember 4., péntek

Egyszerű és gyors lecsó télire





Az igazság, hogy néha hajlamosak vagyunk saját magunknak túlbonyolítani dolgokat. Ilyen pl. a lecsó, amit télire szeretnénk eltenni. 
Most egy nagyon egyszerű módját mutatom meg nektek, ami biztosan sikerülni fog, és meglepően gyorsan elkészül.

Hozzávalók

2 kg paprika
11/2 kg paradicsom
nátrium-benzoát, vagy szalicil (elhagyható, ha tökéletesen záródó üvegekkel rendelkezünk, vagy elkészítés után még hőkezeljük a lecsót)






A paradicsomot mosás után apró kockára vágjuk. A hibás részeket távolítjuk el, valamint a paradicsom csumáját is vágjuk ki. Aki érzékeny a paradicsom héjára, az alul vágjon egy X bemetszést, majd forrásban lévő vízbe téve fél perc után hideg vízbe téve húzza le. Minket nem zavar, hiszen annyira apró, hogy fel sem tűnik, amikor felbontok egy üveggel.
A paprikát szintén megmossuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük. A paradicsomot feltesszük főni, és amikor levet ereszt, bele tesszük a paprikát is. Együtt főzzük 15-20 percig, attól függ, hogy a paprika mennyire puhul hamar. Azért vigyázzunk, nem jó, ha nagyon puha lesz, mert könnyen leválik a héjról. Ekkor tisztára mosott, sterilizált üvegekbe rakjuk, a tetejére késhegynyi tartósítót teszünk, és gondosan megtöröljük papírtörlővel az üvegek száját, majd rátekerjük a kupakot. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha nem akarunk tartósítót használni, akkor a kupakokkal való lezárás után tegyük vízfürdőbe, és dunsztoljuk forrástól számított 15-20 percet, vagy ha van automatánk, tegyük abba 90/30 beállítással.

Fogyasztásakor egy fej hagymát pároljunk puhára, majd adjuk hozzá az üveg tartalmát, és a továbbiakban úgy készítjük, mint a friss paradicsom és paprika felhasználásakor.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...