2015. október 15., csütörtök

Hajtott zsömle teljes kiőrlésű liszttel




Egy újabb zsömle készült, hiszen a tegnapi nap bebizonyította, hogy a kenyérfélék készítését nem lehet elfelejteni, csak ki lehet jönni a gyakorlatból.

Egy orosz oldal látogatásakor született meg az ötlet, hogy miért is nem keverem a lisztet úgy, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el, hiszen a nagyok is keverik, csak ugye sokszor használnak más segédanyagot is, hogy még szebb eredményt érjenek el.
Ez a zsömle csak pár hozzávalót tartalmaz, semmi hozzá nem illő anyagot nem.

8 db zsemle készítéséhez

30 dkg sima liszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
380 ml víz
3 evőkanál olaj
2,5 dkg élesztő
1,5 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só

Egy kicsit lágyabb kenyértészta keménységűre dagasztjuk a hozzávalókat. Először 1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és hagyjuk felfutni. Közben a liszteket egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval egy habverő segítségével. Hozzáadjuk az olajat és a felfutott élesztőt, valamint a többi vizet. Alaposan megdagasztjuk, szép fényesre, simára. Akkor a jó, ha már nem szakad, hanem nyúlik. Én a gyors elkészítés miatt 40 fokos sütőben kelesztem egy üvegtálban, amit frissen tartó fóliával fedek be. Elegendő neki 30-40 perc, de szobahőmérsékleten legalább 1,5-2 óra szükséges, hogy a duplájára keljen. Minden képpen takarjuk le, hogy ne keletkezzen bőr a tetején.





 A tálat olajozzuk ki, hogy ne kelljen lisztezni és ne ragadjon az edénybe. Viszont lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle négyszögletesre formázzuk, amit ketté vágunk, és további 4-4 részre szeljük, amit csak kicsit lelapogatunk, itt is legyünk óvatosak, hogy csak annyi levegő távozzon a tésztából ami feltétlenül szükséget. Ketté hajtjuk, és papírral bélelt tepsibe tesszük. A tészta kicsit lágyabb, nehezebben kezelhető, de semmiképpen sem elterülően lágy. Ha ilyen lenne, ami a liszt minőségétől függ, még összegyúráskor adjunk kevesebb vizet, vagy több lisztet hozzá. Persze nem sokról van itt szó, 1-2 dkg liszt, vagy pár kortynyi víz megoldja a problémát. 
Dupla konyharuhával letakarjuk, és további fél órát kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokosra melegítjük, és a megkelt zsömléket keresztbe bevágva 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kivéve vízzel megspricceljük, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
Finom, kellemes ízű zsemléket kapunk.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...