2015. október 16., péntek

Kolbászos lencseragu rizzsel





Egyik legjobb dolog, amit a szervezetednek adhatsz, az a lencse. Tele élettel, hiszen gyakorlatilag kalóriák nélkül tömheted magad degeszre. Ha valóban kalória szegényen akarod az ebéded elfogyasztani, köret nélkül fogyaszd!

Hozzávalók:

30 dkg lencse
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db csípős csili paprika
2 közepes sárgarépa
4-6 zellerszár, vagy annak megfelelő zellergumó
30-35 dkg paradicsom
1 zöld paprika
1 piros paprika
1 sárga paprika
vagy helyettük tv paprika
só, bors, pirospaprika
1 dl olaj
30 dkg parasztkolbász







A lencsét legalább 2-3 órára langyos vízbe áztatjuk, és azután sós vízben majdnem készre főzzük.Félretesszük, és lefedjük. A forró lében meg fog puhulni felhasználásáig. Azért néha nézzük meg, nehogy túlfőjön, és szétmálljon. 
A zöldségféléket egyforma kockákra vágjuk.
Az olajon hagymát fonnyasztunk, amikor már üveges, hozzáadjuk a többi zöldségfélét, - a karikázott répát, a feldarabolt zellert, a csilit magozzuk ki, és úgy szeleteljük, hogy ne legyen méreg erős, csak csípős, majd a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Tegyük bele a kockára vágott paprikákat, a színes paprikák nagyon jól mutatnak az ételben. A paradicsomokat vágjuk apróra, és úgy tegyük bele az ételbe. Lefedve, néha megkevergetve tovább pároljuk, mindig kevés víz hozzáadásával, amíg majdnem teljesen puha. 
Ekkor a karikára vágott kolbászt is hozzáadjuk, majd ismét vizet, hogy tökéletesen puha legyen minden. Sózzuk, borsozzuk, azért ekkor, mert a kolbászból is fő ki só, és nehogy sós legyen az étel. Pirospaprikával tovább ízesítjük, szerintem ez is attól függ, mennyire paprikás a kolbászunk. Én házi készítésű paraszt kolbászt szeretek használni, sokkal ritkábban tartósítanak nitrátokkal, inkább sóval, fűszerekkel, és természetesen füstöléssel. Tapasztalatom, hogy a házilag füstölt kolbászféléknek nincs párja, hiszen abban úgymond nem csak a belevaló van benne, de a készítőjének szíve, lelke is. 
És ez így van jól. 
Egyszóval, amikor minden majdnem tökéletesen puha, akkor kerül bele a főtt lencse, amivel gyakorlatilag csak át kell forralni, és kész az étel. Nem baj, ha egy kis vizet vagy húslevest teszünk hozzá ebben a fázisban, hiszen a lecsöpögtetett lencse viszonylag sok nedvességet tud még felvenni, és ez az étel is akkor tökéletes, ha bőséges szaftja van. Természetesen a lencse főzőlevét is felhasználhatjuk, hiszen tökéletes ízeket eredményez. Őszintén bevallom nekem teljesen kiment az fejemből, és már amikor a lefolyón csordogált jutott eszembe, hogy esetleg felhasználhattam volna.




Főtt rizzsel tálaltam, és tökéletes ebédnek sikerült, a meleg konyhában jól esett egy tányérral, a frissen sült kenyérrel elfogyasztva. 

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...