2015. október 13., kedd

Vágott zsemle



Régen készítettem zsemlét, pedig nagyon szeretjük. Most egy nagyon egyszerű vágott zsemlére esett a választásom, hiszen könnyen készíthető, és jól tárolható finom szendvics alap.

Hozzávalók:

1/2 kg liszt (fele félfogós, fele sima liszt)
2,5 dkg élesztő, vagy egy 7 g-os instant élesztő
1 teáskanál só
1,5 teáskanál cukor
3 evőkanál olaj
3 dl víz

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl vízben amiben a cukrot feloldottuk. Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi vizet, az olajat, és a sót.




Alaposan megdagasztjuk, hogy sima kenyértésztát kapjunk. Hagyjuk duplájára kelni, kb 2 óra, vagy 40 fokon 40 perc.
Azután vágjuk a tésztát nyolc egyforma darabra, és formáljuk meg a zsemléket, és papírral bélelt sütőedénybe téve, letakarva hagyjuk ismét megkelni kb. 1 óra. 


Közben a sütőt melegítsük fel 200 fokosra, és a zsemléket hosszába vágjuk be, majd 35 perc alatt süssük meg. A sütés befejezésekor vízzel spricceljük meg, majd hagyjuk rácson kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...