2015. október 31., szombat

Vajas-tejfölös pogácsa



Őszi szünet, két gyerek, mi lehet jobb szórakozás, mint pogácsa sütés. 





Segítenek a gyúrásban, a nyújtásban, és legfőképpen a szaggatásban. Szinte ölre megy, hogy ki kenje, ki szaggassa a tésztát. Nekem semmi más dolgom nincs, mint ott lenni és velük kacagva irányítani a folyamatokat.



Hozzávalók:

1 kg finom liszt
40 dkg vaj
3 dl tejföl
5 dkg élesztő
késhegynyi szódabikarbóna
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 dl tej
3 tojássárgája

Tetejére 
1 tojás sárgája kicsi sós vízzel hígítva
10 dkg sajt reszelve

Egy nagy tálba, vagy a gyúrótáblára szitáljuk a lisztet, amit sózunk, és a hideg vajjal összemorzsolunk az ujjbegyünkkel, hogy a lehető legrövidebb idő alatt eldolgozzuk, míg a vaj meg nem melegszik a kezünk melegétől.




Közben a tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk. 
A vajjal elmorzsolt liszt közepébe mélyedést készítünk ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojás sárgájákat, a tejfölt, és a csipet szódabikarbónát, amitől még könnyebb, lazább lesz a tésztánk. Természetesen el is hagyhatjuk.


Összedolgozzuk, de csak lazán, szinte hajtogatással, és amikor összeáll a tészta, letakarjuk egy nagy tállal, és hagyjuk pihenni fél órát. Azután elnyújtjuk, és összehajtogatjuk, majd ezt még kétszer megismételjük. A hajtogatások között fél óra pihenőt hagyjunk a tésztánknak.


Azután kb 11/2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét megkenjük felvert, kicsi sós vízzel hígított tojássárgájával, és bevagdossuk a tésztánkat, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tepsibe tesszük, tetejére reszelt sajtot teszünk, (el is maradhat) és 200 fokosra előmelegített sütőben 20 perc pihenés után, aranysárgára sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...