2015. augusztus 27., csütörtök

Bazsalikomos tésztaszósz








A tészta ételeket nagyon könnyű elkészíteni, és nem is tart sokáig. Kiválóak ebédre, vagy akár vacsorára is. 






Főleg akkor gyors, ha már a kamrában sorakoznak a tésztaszószok, amik valljuk be, sokkal finomabbak mint a bolti társaik, és csak fel kell egyet bontani.
Egy ilyen tésztaszósz receptje következik, használjátok, fogyasszátok, hiszen a nyár összes finomságát tartalmazza.

Hozzávalók:

10 kg paradicsom
6 evőkanál barna cukor
4 evőkanál só
2 evőkanál balzsamecet,
2 teáskanál frissen őrölt bors
2 nagy csokor friss bazsalikom levél
1 csokor egyéb friss fűszernövény (oregánó, kakukkfű, rozmaring)
1-2 teáskanál citromsav 

A paradicsomot megpucoljuk, és passzírozzuk. ha nem magunk termesztjük Róma fajtát válasszunk, abban kevés a mag, és könnyű a magját eltávolítani a zselés belső folyadéktól is. A legegyszerűbb, ha a végén átlósan bemetszést ejtünk, forró vízbe tesszük 1 percre, majd lehúzzuk a héját. 





Ezután négybe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat a folyadékkal együtt, csak a paradicsom húst hagyjuk, amit felfőzünk, és amikor puha egy botmixerrel pürésítjük. Így nagyon rövid idő alatt sűrű paradicsomlét kapunk, amit könnyen felhasználhatunk. Beletesszük a cukrot, sót, borsot, kóstoljuk közben, hogy nekünk megfelelő legyen az ízesítés, hiszen nem egyformán édesek, vagy savanyúak a paradicsomok.




 Ha száraz fűszernövényeket használunk azt is ilyenkor tesszük bele. A citromsav a savasság szabályozására kerül a szószba, ezzel is kiegyensúlyozottabbá válik az íz.
Amikor elég sűrű, hozzáadjuk az apróra vágott friss fűszernövényeket, azzal is főzzük még egy darabig, hogy ki tudjanak oldódni az ízei. majd tisztára mosott, steril üvegekbe tesszük, és a tetejét rácsavarjuk. Fejre állítjuk 5 percre, majd a pulton hagyjuk kihűlni. Azután címkézzük, és mehet a kamrába. Ha nem vagyunk biztosan a száraz dunszt hatékonyságában, üvegezés után vízfürdőben is sterilizálhatjuk. Forrástól számított 15 perc, majd az edényben hagyjuk kihűlni. Befőzőautomatában 90/30 beállításnál készítjük






2015. augusztus 26., szerda

Zöldséges csirke curry





Egyre inkább megszeretem az oly népszerű curry-ket. Nagyon hasonlatos a nálunk olyan kedvelt pörköltökhöz, csak sokkal gazdagabb.

A legtöbbet egy fej hagymával, egy közepes nagyságú sárgarépával, és 2-3 szálzellerrel kezdik. 

Ezeket egyforma kockára vágják, és puhára párolják. Ezután kerül bele a többi hozzávaló, ami lehet csíkokra, vagy kockákra vágott hús, paradicsom, paprika, és egyéb zöldségféle. 
A zeller nagy kedvencem minden formájában. Én még a zellergumót is szeretem. Helyettesíthetjük is a szálzellert vékonyra vágott gyenge zellergumóval. Csak ügyeljünk arra, hogy alaposan szétfőjön és ne maradjon nagyobb darab a kész ételben.

Most pedig lássuk mi is kell egy finom zöldséges csirke kariba.


Hozzávalók:

1 csirkemell 
1 fej vöröshagyma
1 chili 
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
3-4 szál angol zeller, vagy vékonyra szelt zellergumó kb. 10 dkg
1/2 dl olívaolaj
1 tk kurkuma
1 tk sárga kari por (indiai fűszerkeverék)
1 tk garam masala
2,5 dl csirke alaplé
1-1 pohár zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica
só, bors, 

A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, fehéredési sütjük egy evőkanál olajban, és félre tesszük, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
A vöröshagymát kockára vágjuk, a chilit félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, és apróra vágjuk. A sárgarépát felkockázzuk. A fokhagymát apróra vágjuk, és a kés lapjával, kevés sóval pépesítjük.
Az olajban üvegesre pároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a chilit, és a fokhagymát, amikor megérezzük a fokhagyma illatát, bele tesszük a kurkumát, a kari port, és a garam masalát, és együtt pirítjuk egy rövid ideig. Amikor édeskés illatát megérezzük hozzáadjuk a csirkemellet, és azzal is alaposan átforgatjuk, és felöntjük 2,5 dl vízzel, vagy csirke alaplével.Szükség esetén utána ízesítjük sóval, és borssal. Amikor a zöldségek kezdenek szétmenni, pürésedni, akkor adjuk hozzá a zöldborsót, a zöldbabot, és a csemegekukoricát. Kb 10 percig főzzük, akkorra kellőképpen besűrűsödik, megfőnek a zöldségek, és a csirkemell kellemesen omlóssá válik. A sűrűsödést segíthetjük néhány répa, és zeller szétnyomkodásával. 

Főtt rizzsel, joghurtos salátával tálaljuk.































2015. augusztus 15., szombat

Petrezselymes vajas galuska sült hagymaszirmokkal











Az egyik legkedveltebb nálam most a vajas galuska. Egyszerű, és változatosan tálalható. Adhatjuk köretnek, de akár önálló fogás is kerekedhet belőle, mint a mai vacsora.


Sült hagyma szirmok 

Hozzávalók:

6 közepes fej hagyma
kevés olaj
só, bors, kakukkfű
A hagymákat nem pucoljuk meg, csak a gyökerektől szabadítjuk meg. Azután négy rét vágjuk, egy tepsibe tesszük. Olajjal megpermetezzük, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvet szórunk rá. Összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben puhára sütjük.



Levágjuk a gyökér felőli részét, ami összetartja a negyedeket, és szirmokra szedjük. Tálalásig langyosan tartjuk.

Petrezselymes vajas galuska receptje megtalálható itt




Miután megfőztük a galuskát, olvasztott vajra szedjük, átmelegítjük, és hozzáadjuk a hagymaszirmokat. Reszelt parmezánnal, vagy jó minőségű sajttal kínáljuk.


.


Töltött paprika





Úgy gondoltam ez egy olyan recept, amit mindenki tud. De a hozzám érkezett levelek elárulták, hogy ez közel sincs így. 
Bizony sokan csak mostanában szánták rá magukat, hogy főzzenek a családnak, hiszen ahogy tudatosul az emberben, hogy felnőttünk, szeretnénk mi magunk elkészíteni kedvenc ételeinket, rögtön eszünkbe jut, hogy elfelejtettük a mamától ellesni a trükköt, a receptet.
Éppen ezért egy hagyományos töltött paprika recepttel szeretnélek benneteket meglepni, ami az ahogyan én is ellestem annak idején, amikor még nem is tudtam, sőt nem is sejtettem, hogy milyen jól tettem, hogy állandóan ott lebzseltem a konyhában. 

Hozzávalók:

10-12 db húsos paprika úgynevezett TV (tölteni való) paprika
50 dkg sertéstarja
6 dkg rizs
1 egész tojás
2 dkg vöröshagyma
egy késhegynyi törött bors
5 dkg cukor
6 dkg zsír
4 dkg liszt
1-1,5 kg paradicsom, vagy 7 dl üveges sűrű paradicsom, vagy 10 dkg sűrített paradicsom
1 liter csontlé vagy húsleves

A tarját kicsontozzuk és a csontot 1-2 órán keresztül főzzük. A paprika töltelékéhez a húst ledaráljuk, és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a tojást, és a rizst. Alaposan összegyúrjuk. A paprikákat megmossuk, a végét levágjuk, és a magokat, valamint a vastag ereket eltávolítjuk. Az így előkészített paprikákat megtöltjük az elkészített töltelékkel, és egy lábasba tesszük. Ha marad ki töltelék formázzuk belőle gombócokat, és azt tegyük a paprikák mellé. A csont levest ráöntjük, és nem túl nagy lángon, majdnem puhára főzzük. Közben nem túl űrű paradicsommártást készítünk és hozzáöntjük a paprikához. Hogy szét ne essenek a paprikák inkább csak rázogatjuk, nem keverjük. Ekkor már teljes puhulásig főzzük. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük utána.
A paradicsom mártást úgy készítjük, hogy a paradicsomot összevágjuk, kivágjuk a nem bele illő részeket, és fel tesszük főni. Amikor a héja már penderedik. lepasszírozzuk, hogy paradicsomlét nyerjünk.
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk amit felöntünk a paradicsomlével, és kiforralunk, majd csipet sóval és cukorral ízesítjük. Vagy a sűrített paradicsomot hígítjuk fel vízzel, és azzal öntjük fel a rántást. Továbbiakban úgy járunk el mint a friss paradicsomnál.

Kínálhatjuk magában a mártással, vagy tovább bővíthetjük a fogást sós vízben főtt krumplival.





2015. augusztus 7., péntek

Alma-répa-banán rostos üdítő






Felbuzdulva, a sok almától, ami kertünkben terem, ma ismét rostos ivólevet készítettem. és hogy ne legyen unalmas, most a következő hozzávalókból: - alma-sárgarépa-banán

Hozzávalók:

2 kg alma
1 kg sárgarépa
1 kg banán
1-1 1/2 kg cukor
20 g citromsav

Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízzel, amennyi ellepi és a citromsavval, valamint 1 kg cukorral feltesszük főni. 



Addig főzzük, amíg az alma és a répa is megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítjük. Természetesen használhatunk turmixgépet, vagy passzírozót is. 



A banánokat megtisztítjuk a héjuktól, és botmixerrel valamint vízzel simára pürésítjük, és a többi gyümölcs-zöldség léhez adjuk. Összekeverjük, és ezt a mennyiséget 8 liternyire vízzel felhígítjuk. 
Ha szükséges adhatunk még hozzá cukrot aszerint, amennyire édesen szeretnénk. 
De természetesen használhatunk édesítőt, vagy más cukrot is, mint pl. a gyümölcscukor, vagy kukorica cukor (fruktóz, xilit, stb) 
Felforraljuk, majd még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Azután címkézzük, és mehet a kamra polcra. 
Fogyasszuk hidegen, a felbontott üveget tartsuk a hűtőben. 
Sok sikert az elkészítéséhez. 








2015. augusztus 6., csütörtök

Sült paradicsomszósz





Akár zöldségfélékre, akár tészta szószként megállja a helyét ez az egyszerű sült paradicsomszósz 
A hozzávalók beszerzése annyira egyszerű, mint az elkészítése.

1 kg koktél paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
olaj
só, 
bors,
cukor
bazsalikom

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, és egy olajozott tepsibe tesszük. a megpucolt fokhagyma gerezdeket, és a négybe vágott vöröshagymát közé rakjuk, sózzuk borsozzuk és egy evőkanál cukorral megszórjuk. Egy csokor bazsalikomot a tetejére teszünk, és a sütőben a fokhagyma és a hagyma puhulásáig sütjük 200 fokon.
Amikor megpuhultak a hagymafélék átpasszírozzuk, ha kicsit hígnak találjuk besűrítjük, szükség esetén utána ízesítjük.

Én most cukkini tócsnival és főtt rizzsel kínáltam.

A rizst sós bő vízben megfőztem, hideg vízzel öblítettem.




A tócsnihoz

2-3 közepes cukkini
2 közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor menta levél
1/2 vöröshagyma
1 tojás
liszt
sütőpor

bors
olaj a sütéshez

A répát, és a cukkinit lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk. Közben apróra vágjuk a vöröshagymát, a petrezselyem zöldet, és a mentát.
A levétől kinyomkodott répát és cukkinit egy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 
Eztán olajat melegítünk és egy-egy kanállal beletéve tócsnikat sütünk.

Amikor aranybarnára sültek, papírtörlőre szedjük.

Tálaljuk!


















2015. augusztus 4., kedd

Petrezselymes vajas galuska





Vannak dolgok, amik teljesen elvarázsolnak, és tudnom kell milyen is. Így vagyok egy jó könyvvel, egy jó étellel, vagy éppen mint most egy jó körettel.
Tegnap láttam egy igazán ízletesnek tűnő vajgaluskát, amit borzasztóan egyszerűen készített el a kis hölgy, tehát adva volt, hogy nekem is kell ilyet csinálnom.
Furcsa párosítás volt, ő sült hagymával kínálta, én sült tarját készítettem hozzá. 
Gyáva voltam, nem mertem rögtön csak a galuskát kínálni, pedig mikor meghallottam a szlogent, amit annak idején a mamámtól is sokszor hallottam, tudhattam volna, mennyire igaz. 
A mondat pedig így hangzott: - Vajjal minden sokkal jobb. -És valóban. Elég lett volna némi hagymaszirom, sütve, és hozzá egy kis parmezán amivel összeolvasztjuk, és még egy kicsi, hogy a tetejére is jusson. 

De az majd legközelebb.

Most viszont az oly egyszerű petrezselymes vajas galuska receptjét hoztam, használjátok bátran, akár önálló ételként is. Finoman ráolvasztva a sajtot, nem fontos hogy parmezán legyen, bármilyen karakteres, érett sajt megteszi. 

Hozzávalók:

30 dkg sima liszt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 egész tojás
2 + 2 dkg vaj
víz

A petrezselyemzöldet egy késes aprítóba tesszük, hozzáadunk 1,5 dl vizet, sót, és pulzálva apróra vágjuk. Ezután a két tojást, és a vajat is belekeverjük.
A lisztet egy tálba öntjük, és a petrezselymes folyadékkal galuska keménységű tésztát kavarunk. Ha szükséges adhatunk még hozzá vizet.

Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és kb 2 percig főzzük. A galuskát szűrőbe öntjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a másik 2 dkg vajjal összekeverjük. 

Én most sült tarját adtam hozzá, ami kicsit furcsán hangzik, de a pecsenyeléből készített mézes-mustáros mártás remekül harmonikussá tette a fogást. Sőt a savasságot fokoztam, egy kis frissen készült uborkasalátával.



Mindenképpen érdemes volt elkészíteni. Legközelebb az eredeti receptet mutatom meg, bizonyára megnyeri a ti tetszéseteket is.





2015. augusztus 2., vasárnap

Csirkemell csíkok sült padlizsánnal




Gyors ebéd, lehetőleg egy gyors körettel, hiszen ki szeret vasárnap a konyhában ténykedni, hacsak nem éppen ki akar tenni magáért.
Mivel egész héten minden nap sűrű napunk volt, több száz kilométerrel a hátunk mögött, a mai nap nem a nagy sütés-főzések napja lett.

Hűtőben egy csontos csirkemell, egy nagy padlizsán, fűszerek vannak a konyhában. egyszerű sült csirkemell és padlizsán fog készülni. Mellé jól illik a főtt rizs, kis petrezselyem zölddel megbolondítva, és egy jókora uborka éppen megfelelő saláta lesz belőle.

Sült csirkemell padlizsánnal

Hozzávalók:

1 csirkemell 
1 padlizsán 
2 gerezd fokhagyma
1 kicsit csípős csili
2-3 evőkanál olaj
só 
bors
1/2 citrom leve

A padlizsánt egyforma kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni kb 1 órát. Ez idő alatt a nedvesség egy része távozik belőle, és megváltozik az állaga.
A csirkemellet ha kell - lebőrözzük, és kicsontozzuk. majd vékony csíkokra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, mellé dobjuk a szintén apróra vágott csilipaprikát, és egy pillanatig állandóan kavarva megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a levétől lecsepegtetett padlizsánt és tovább kevergetve a padlizsán puhulásáig sütjük tovább. Legyünk óvatosak, a padlizsán csak puha legyen, ne menjen szét. Utána sózzuk, és borsozzuk, ha szükséges, majd egy fél citrom levét hozzáadjuk. Átforgatjuk, majd lefedve melegen tartjuk.

Petrezselymes rizs

Hozzávalók
20 dkg rizs

víz
olaj
só, bors, petrezselyem zöld

Készíthetnénk párolt rizst, amit a forró olajban áthevített, majd hideg vízzel felkészített rizsből csinálnak, de most egy kis csavarral, majdnem olyan jó petrezselymes rizs készült nálam.

A rizst bő vízben amiben sót oldottam fel megfőztem a rizst. Alaposan leöblítettem, majd forró olajba dobtam, villával gyorsan átforgattam, miután megszórtam pici sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel.

Ezt adtam a sült mellé. Röpke óra alatt elkészült, az uborka salátával együtt.



















2015. augusztus 1., szombat

Rostos almalé





Rengeteg almánk van minden évben. Teszek el belőle kompótnak, készítek pektint, almapürét, használom a lekvárok sűrítésére, azon kívül a nyuszikáink legfinomabb csemegéje.
Szeretjük a rostos almalét, amiből lehetetlen eleget készíteni.

Hozzávalók:

3 kg alma héjazva, magozva, kockázva
8 liter víz
20 g citromsav
1/2-1 kg cukor ízlés szerint, de használható édesítő is




A megtisztított, kockára vágott almát annyi vízzel amennyi ellepi, és a citromsavval megfőzzük. Amikor puha botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a többi vizet, és felfőzzük. A cukrot érdemes részletekben hozzáadni, és a saját ízlésünk alapján többet, vagy kevesebbet használni.




Még forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre, és hagyjuk kihűlni. 
Másik lehetőség, hogy üvegekbe töltjük, lezárjuk, és forrástól számított 15 percig dunsztoljuk, vagy automatában 90/30 sterilizáljuk. 




Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...