2015. december 20., vasárnap

Adventi kuglóf










Egy ilyen borongós vasárnapon mivel is lehetne felvidítani a gyerekek kedvét. Egy csoki illattól áradozó kuglóf mindenki arcára mosolyt csal.


Advent utolsó vasárnapjára gondoltam ki, hogy egy próba verziót sütök. Zebra kuglófnak indult, de a zebrának a közelébe sem lép, így lett adventi kuglóf belőle.

Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml
A forma átmérője: 23 cm

3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 1/4 csésze cukor (osztva)
1/2 csésze kakaópor
1 teáskanál nescafe
1/3 csésze víz
1 1/2 csésze vaj
1 csomag vanília
5 nagy tojás
1/2 csésze tej


Kenjük be a formát vajjal, és alaposan lisztezzük ki. Szitáljuk át a lisztet és keverjük bele a sót, és a sütőport és tegyük félre.
A sütőt melegítsük 180 fokra.
Egy másik tálba oldjuk fel a kávét a vízben, keverjük bele a cukrot és a kakaóport. Keverjük csomómentesre, ezt is tegyük félre.






A lágy vajba keverjük bele a cukrot, legyen krémes, és habos, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, amivel alaposan keverjük el. Azután a liszt 1/3 részét keverjük bele, majd a tej felét, és ismét a liszt egy részét majd megint tej következik, és a maradék lisztet is keverjük bele.
Vegyünk ki két csészényi masszát, abban keverjük el a kakaós keveréket, majd a kikent formába rakjuk felváltva a masszát.




Egy adag vaníliás, és egy adag kakaós. Addig amíg el nem fogy a hozzávaló. Ekkor 180 fokra előmelegített sütőben 55-65 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát, ha nem ragad a beleszúrt fogpiszkálóra a tészta, akkor készen van.









Vegyük ki a sütőből, de hagyjuk 5-10 percet a formában pihenni, azután fordítsuk egy rácsra.




Pár perc múlva magától ki fog jönni a kuglóf a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kínáljuk lekvárral, vagy sodóval.



2015. december 11., péntek

Citromos madleine avagy kagylócska







Mióta töröm a fejem, hogy készíteni kellene egy kis madleine sütit, olyan szép kis kagyló alakú piskóta szerű finomságot.
Most, ahogy bújom a szakácskönyveket, jó régiek, még 1956-ból valók, mindent leírnak a készítés csínjáról, egy kicsit megemelte az önbizalmamat, de persze gondolhattam volna, hogy nem olyan egyszerű dolog, mint amilyen könnyen le lehet írni.
Az elkészítési módot követve, nem találtam elég sűrűnek a tésztát, de azt gondolva, hogy ennek ilyennek kell lennie, hagytam, bár ne tettem volna. Nagy része kifolyt a formából, és szétterült a tepsiben. Valamit legközelebbre kitalálok, mert lesz legközelebb, hiszen az íze fantasztikus.

Hozzávalók:

2 egész nagy tojás
10 dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom kicsavart leve
csipet só
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj

A tojásokat a cukorral és a kikapart vanília magjaival habosra, fehérre keverünk. Hozzáadjuk a citromhéjat, és a citromlét, egy csipet sót keverünk bele, majd a lágy vajat.
A könyv itt azt írja, hogy olvasszuk fel a vajat, majd hagyjuk alaposan kihűlni, amikor kezd ismét összeállni akkor a jó. Nekem nem akkor lett jó, szerintem attól lett nagyon híg a tésztám. Szerintem legközelebb, csak szoba hőmérsékletűnek hagyom.
Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet. Talán meg kellett volna emelni 5 dkg-al a liszt mennyiséget, de az is lehet, hogy legközelebb egyenlő mennyiségben adom a lisztet és a vajat a tésztához. Vagyis lemérem a tojás súlyát, és ugyan annyi lesz a liszt és a vaj mennyisége is.
Tehát aki azt gondolja, hogy ez egy egyszerű süti, téved. Ez is olyan mint a többi finomság, ki kell tapasztalni.
A formákat jó alaposan kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és minden formába kb fél evőkanál masszát teszünk. Olyan 2/3 részéig rakjuk.



A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, és a kagylócskákat egy tepsire téve, a forró sütőbe tesszük. Ott 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle kezd színt kapni.
Ekkor kivesszük őket, és hagyjuk kicsit pihenni. Óvatosan kivesszük a formából, és porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.




Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor morzsálódik, törik. Viszont legyünk nagyon óvatosak a forró formákkal, nehogy megégessük a kezünket. Nekem sikerült kicsit odakozmálni az ujjamat, de a propoliszkrém mint mindig most is segített.

Jó szórakozást, és sok sikert az elkészítéshez!




2015. december 6., vasárnap

Kavart fahéjas kalács





A kavart tészták nem tartoznak az erősségeim közé, de folyamatosan küzdök ellene azzal, hogy próbálkozom.

Apai nagyanyám nagymestere volt ezeknek a könnyű tésztáknak az elkészítésében, nem létezik, hogy én annyira messze estem volna a fáimtól, hiszen százezer alkalommal láttam hogy csinálja.
Így karácsony tájékán szinte minden nap fahéj illat lengte be a kicsiny konyhát, hiszen ez az illat együtt járt a téllel. 
Ha másért nem, hát a tejbegríz tetejére hintett kevesek, és mi imádtuk, ahogy a kristálycukorral együtt átlátszó folyadékká vált, apró barnás pöttyökkel.

De kanyarodjunk vissza a kavart tésztákhoz.

Fontos dolog, hogy soha ne kavarjuk túl, hiszen azzal rontjuk el az egészet. A kavart tészta legyen lágy, szaftos, ízletes. Változatossá tehetjük különböző magokkal, fűszerekkel.
Amit most készítettem annyira egyszerű, hogy elronthatatlan, ezért aki a bögrés kavartakban nem remekel, ezzel nyugodtan megpróbálkozhat, nagy valószínűséggel tökéletes eredményt fog elérni.

Hozzávalók:

15 dkg lágy vaj, vagy margarin
20 dkg kristály cukor
2 egész tojás
0,5 l író, vagy tej ( ha tejet használunk adjunk hozzá 2 evőkanál 10 %-os ecetet, vagy citromlevet)
40 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg kristály cukor + 1 teáskanál fahéj

A lágy vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként az egész tojásokkal. Hozzáadjuk az írót vagy a tejet + citromlevet, és egyneművé kavarjuk. Használjunk kézi habverőt, hogy fölöslegesen ne fárasszuk magunkat. Ezután két részletben tegyük bele a lisztet, legvégül a szódabikarbónát.
Amikor összekevertük a hozzávalókat, egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a 2/3 részét, elsimítjuk. A maradék 1/3 részhez hozzákeverjük a 10 dkg kristály cukrot, és a fahéjat, és a tészta tetejére simítjuk, majd egy késsel óvatosan S alakokat írunk bele. Ezáltal a tésztánk márványossá válik.
190 fokosra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Egy beleszúrt fogpiszkálóval állapítsuk meg, hogy megsült-e a tésztánk. Ha nem ragad rá, kivehetjük.
20 percig a tepsiben pihentessük, majd vegyük ki, távolítsuk el a sütőpapírt, és rácson hagyjuk kihűlni.



Szeleteljük, és tálaljuk.

Sok sikert az elkészítéshez, és jó étvágyat az elfogyasztáshoz!






Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...