2016. január 25., hétfő

Pozsonyi kifli





Régen csak bementünk a közértbe, vagy csak a sarki kisboltba, és kérhettünk pozsonyi kiflit mákosat, vagy diósat. Manapság ez ritkán fordul elő, sőt nem is igen látni csak képen, vagy a tv-ben.
Mivel napok óta álmodom róla, hogy hatalmas mások patkók követnek, és szeretnék ha beléjük harapnék, úgy döntöttem nem kínozom magam tovább. Sütök néhányat.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg disznózsír
csipet só
5 dkg porcukor
1 egész tojás
1 dl tej
1,5 dkg élesztő



töltelék:

30 dkg darált mák
20 dkg cukor
250 ml víz
1 citrom reszelt héja
csipet fahéj

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, elmorzsoljuk benne a zsiradékokat. A tejet meglangyosítjuk, egy kiskanál cukrot feloldunk benne, majd az élesztőt felfuttatjuk vele. A zsiradékkal elmorzsolt liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, egy egész tojást, és összegyúrjuk.
Egy órát pihentetjük. Közben a cukrot a vízzel sziruppá főzzük, és a darált mákot leforrázzuk vele. Csipet fahéjjal, és egy reszelt citrom héjjal ízesítjük.
Ezután a pihentetett tésztát 4 dkg-os darabokra vágjuk, a kihűlt máktölteléket pedig 3 dkg-os darabokra osztjuk.
A tésztadarabokból gombócokat készítünk, kicsit pihenni hagyjuk, majd oválisra nyújtjuk,és megtöltjük. Kifliket sodrunk belőlük, és meghajlítva tepsibe tesszük. Kétszer kenjük le felvert tojással, a két kenés között hagyjuk megszáradni akkor lesz szép márványos a kifli.
180 fokosra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni, majd kiszedjük és kínáljuk.

Érdemes a videót megnézni.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...