2016. január 15., péntek

Puha zsemle






Régóta szeretném megpróbálni a szódabikarbónás vízben előfőzött perec receptje alapján készített zsemléket.
Ma jött el a napja, hiszen az idő nem a legszebb, valamivel pedig fel kell vidítani magunkat, mi sem alkalmasabb erre, mint egy pihe-puha mosolygós zsemle.

Túl nagy előkészületet nem igényel, de azt tudom, hogy következő alkalommal, - mert lesz következő - kicsit több lisztet fogok bele tenni, mert most elég nehezen kezelhető lett a tésztám, és éppen ezért nem tartotta meg az alakját. Persze a szépséghiba nem befolyásolja az ízét, ami igazán finom lett.




Hozzávalók:



1 evőkanál instant élesztő
4 dl langyos tej
3 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
2 teáskanál só
kb. 80-100 dkg liszt

1 nagy fazék víz (6 liter)
1 evőkanál cukor
3-4 evőkanál szódabikarbóna

megszóráshoz durva szemű só

Egy tálba tesszük az élesztőt, a tejet, a vizet, hozzáadjuk az olajat, és összekavarjuk. Beletesszük a sót, és hozzákeverjük adagokban a lisztet. Lágy de mégis formázható tészta legyen. Jó simára dagasztjuk, majd a tálat megolajozzuk, körbeforgatjuk benne a tésztát, hogy mindenhol olajos legyen. Ezután egy fóliát szintén megolajozunk és a tálat betakarjuk vele.
Kb. 1-1 1/2 órát hagyjuk meleg helyen kelni. Amikor a duplájára emelkedett, olajozott munkalapra borítjuk, és 16 - 18 egyenlő részre osztjuk, majd zsemléket formázunk belőlük. Szintén olajozott felületen hagyjuk őket 20-25 percig kelni, ez idő alatt egy nagy fazék vizet forralunk, beletesszük a cukrot és a szódabikarbónát, majd mindkét oldalán 30-30 másodpercig főzzük benne a zsemléket. Lyukas kanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és olajozott sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Tetejét bevagdossuk, megszórjuk durva szemű sóval, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...