2016. december 5., hétfő

Csavart mákos kalács







Még a nyáron készült, de most van csak igazán aktualitása.
Nem mindenki nagy bejgli készítő, viszont ez a fajta mákos kalács legalább olyan finom és szemet gyönyörködtető.
Elkészítése pedig pofonegyszerű.

50 dkg liszt, 
2,5 dkg élesztő, 
1 csipet só, 
3 dl tej, 
1/2 dl olaj,
1 tojás.


Az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral izésített tejben. Azután a többi hozzávalóval összegyúrjuk megdagasztjuk. Duplájára kelesztjük. 

Közben 

15 dkg darált mákot 10 dkg cukorral egy citrom reszelt héjával egy vanillin cukorral 2,5 dkg puha vajjal és 1 tojással elkavarjuk. 






A megkelt tésztát elnyújtjuk, megkenjük mákos krémmel, feltekerjük, majd felvágjuk. 

Először 3/4 részéig vágjuk be majd teljesen és egyet csúsztatva tesszük tepsibe. 







Tojással megkenjük újrakelesztjük, közben a sütőt 190 fokosra melegítjük és 20-25 perc alatt megsütjük.

Óvatosan meghintjük porcukorral, és tálalhatjuk. 













Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...