2018. január 7., vasárnap

Burgonyás sósrúd



Akár mindennap meg tudnám enni, annyira egyszerű és finom sós rágcsálni való került ma ki a konyhámból.
Reggel még nem tudtam, hogy sütni is fogok. Gondoltam a tegnapi madártejből maradt annyi, hogy az ebédet levezessük valami finomsággal.
De mivel a kicsi lánykánk tegnap gyengélkedett, változott a menü. Kellett valami könnyű a fájdalomtól meggyötört gyomrocskába. Nem eszi a bolti kekszeket, és ennek én nagyon is örülök, viszont sokszor jó lenne, mert azok között is vannak nagyon jó, és "egészségesebb" fajták.
Így viszont a csirkepöriből párolt csirke lett, a galuska átalakult zöldséges bulgurrá, a madártejből kortyolt párat, de a sós ropogtatni való már nagyon is a kedvére termett.
Tegnapról maradt kb 25 dkg tört krumpli. Direkt nem tettem bele semmit, egyszerű sós vízben főtt, a kolbász és a hurka mellé, annak a kisült zsírjával locsoltuk meg és kovászos uborkával ettük.
Most nagyon jó lett a sósrúdba.


Hozzávalók:

25 dkg tört főtt burgonya
50 dkg liszt
1 tojás sárgája
20 dkg vaj, vagy margarin esetleg 15 dkg zsír
1-2 tk só
szükség szerint tejföl 2-3 kanállal
1 cs sütőpor
1 tojásfehérje a megkenéshez
apró magok (tökmag, napraforgó, szezámmag, lenmag)
reszelt sajt a megszóráshoz

A hozzávalókat összegyúrjuk, és kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk. Fóliába téve hűtőben pihentetjük 30 percig. Ekkor újra elnyújtjuk, és hajtogatás után további 30 percet pihentetjük.
Ekkor előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, közben kinyújtjuk a tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a magokkal és a reszelt sajttal, majd csíkokra vágjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk, megsütjük 15-20 perc alatt.

Egyszerű, gyors, és nagyon finom.

Jó étvágyat!








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...